БАН ще си сътрудничи с Австрийската академия на науките

Доц. Христо Попов: Ще работим за развитие на археология, проучваща актуални проблеми на бронзовата епоха

Ще работим с Института за източна и европейска археология при Австрийската академия на науките (OREA) за развитие нa археология, проучваща актуални проблеми на бронзовата епоха и изобщо на праисторията, в Югоизточна Европа, Егейския басейн и Източното Средиземноморие.

Това каза пред Агенция „Фокус” доц. Христо Попов от Националния археологически институт с музей при БАН. 

Споразумението е подписано на 31 октомври тази година между Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ) и Института за източна и европейска археология при Австрийската академия на науките (OREA). То е дългосрочно с продължителност седем години. Доц. Христо Попов разказа за основата на съвместната работа между България и Австрия.

„Основа за това споразумение бяха резултатите, които имахме от последните четири-пет години от проучването на Ада тепе, което се намира в днешния Крумовград. Проучихме с екип на НАИМ един рудник за добив на злато от късната бронзова епоха. Към днешна дата това е най-ранният и известен рудник за злато, който е на територията на Европа. Със сигурност е имало и други, но този е най-ранният разпознат на този етап. Проучването му поставя огромен брой научни проблеми и предизвикателства, които налагат едно международно сътрудничество и на хора, които са специалисти в различни области", обясни доцентът.

"Австрийските колеги, работейки по различни проекти в Егейския басейн и Източното Средиземноморие през последните няколко години, имат също значителен опит. За тях пък нашите резултати са от огромен интерес. Така се споразумяхме да създаваме съвместни проекти на европейско и научно ниво, които да работят през следващите няколко години”, каза доц. Христо Попов.