Пенсионерите у нас са на 56-то място по качество на живот

Само за година страната ни пада с 10 позиции в международна класация

Възрастните хора в България са на 56-то място в света по качество на живот. Само за година страната ни пада с 10 позиции в международна класация с близо 100 държави. 

Населението застарява. Съвсем скоро всеки трети у нас ще е над 60 години. Тенденцията важи не само у нас, но навсякъде по света, предаде Нова телевизия.

Всяка секунда двама души навършват 60 години. А през 2050 година се очаква възрастните хора по света да достигнат 2 милиарда и така да се изравнят с децата до 15 години.

По-големият проблем идва обаче оттам, че хората на възраст у нас не живеят добре. От общо 96 изследвани страни ние сме във втората половина по качество на живот. Начело е Норвегия, а в дъното на класацията - Афганистан.

Според изследването ниските доходи са само част от причината за лошия живот на възрастните хора в България. Най-зле сме в областта на здравето и на възможността на възрастните да участват в обществения живот. А най-сериозното предизвикателство е, че броят на възрастните хора расте, а на младите - намалява.

„В момента в България делът на хората над 65 е по-висок от лицата от 0 до 14 години. А нашите прогнози показват, че тези тенденции ще продължат и в бъдеще”, обясни Магдалена Костова от НСИ.

А колкото по-стари ставаме, толкова по-малко са и работещите, толкова по-малко са парите в държавата, толкова по-ниски са пенсиите.

„Следователно една от задачите е да се намерят средства, за да се задържа родилният контингент у нас, независимо от миграционни поток. И второто е да се повиши раждаемостта сред младите хора”, обясни проф. Пенка Найденова.

За да се постигне това, цялата семейна политика трябва да се промени, за да се промени и нагласата на хората към раждането. Кога и дали това ще стане, изследването не посочва. А дотогава всеки ще се оправя както знае.