Нова Зеландия и Южна Корея със свободна зона за търговия

Споразумението ще позволи значително увеличаване на търговския обмен, който в момента е около 3,16 млрд. долара

Премиерът на Нова Зеландия Джон Кий и президентът на Южна Корея Парк Гън-хе постигнаха споразумение за свободна търговия в кулоарите на Г-20 в Австралия след 5-годишни преговори между двете страни, предадоха световни агенции.

Споразумението ще позволи значително увеличаване на търговския обмен, който в момента е около 3,16 милиарда долара.

То ще помогне най-вече на Нова Зеландия, тъй като Сеул е петият най-голям търговски партньор на островната държава, а 44 - за Южна Корея.

В периода 2010-2013 преговорите влязоха в задънена улица заради нежеланието на Южна Корея да отвори пазара си за по-евтини селскостопански стоки от Нова Зеландия. Но предприетите от Банката на Корея валутни мерки значително ще намалят негативното влияние върху корейските производители от вноса на тези продукти.

Двете страни се съгласиха да бъдат премахнати митата на грубо 96% от търгуваните между тях стоки за период от 20 години. Официалното влизане в сила на договора ще стане в началото на 2015 година.

Ориз, ябълки, лук и люти чушки са изключени от споразумението, тъй като Корея иска да защити вътрешното производство.

Нова Зеландия предимно изнася за Южна Корея дървен материал, млечни продукти, плодове, зеленчуци и алуминий, докато Южна Корея изнася за островната държава електроника, автомобили и машинно оборудване.