Голям корупционен скандал около петрола в Бразилия

Полицията е задържала десетки бизнесмени и мениджъри

В Бразилия се разрази един от най-големите в историята на страната корупционни скандали, в центъра на който се оказа държавната петролно-газова компания „Петробраз”, предаде БТА. 

Снощи полицията е арестувала бившия член на съвета на директорите на „Петробраз” Ренату Дуке, отговарящ за инженерната поддръжка.

Едновременно е започнало и задържането на ръководители на най-големите бразилски строителни и инженерни компании, действали като изпълнители на държавния петролно-газов гигант.

Според съобщение на представител на федералната полиция са получени общо 28 нареждания за арест. По информация от снощи са задържани 18 бизнесмени и мениджъри по подозрения в корупция.

Става дума за ръководители на висши звена на компании, сключили в периода от 2003 година договори с „Петробраз” за сумата от 59 милиарда реала (22,7 милиарда долара).

Общо в едно от най-мащабните антикорупционни разследвания в историята на най-голямата южноамериканста страна работят 300 агенти на федералната полиция и около 60 данъчни служители. Операцията е получила кодовото име "Автомивка".