Румен Петков: Възстановяваме редица европейски практики в сектор "Сигурност"

Това ще стане чрез готвените реформи в сектора, които АБВ ще подкрепи

С промените, които се внасят, се възстановяват редица европейски практики в сектора на сигурността и ще дам много тежкия пример с кариерното развитие – премахването на конкурсното начало в кариерното развитие е много грубо посегателство върху реформите, които бяха реализирани в МВР в началото на 2006 година, и то реформи, които бяха подкрепени от нашите партньори. 

Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков в ефира на радио К2. Той обаче оцени този акт като добре обоснован и достатъчно ясно изговорен в рамките на предизборната кампания и от АБВ, и от други партии, именно това е причината и АБВ да подкрепя тези действия.

"Второ – орязването на правомощията на президента е лош междуинституционален знак и възстановяването на тези правомощия в случая е едно добро решение. Трето – фактът, че имаше двоен стандарт към службите за подслушване и проследяване, не се разбира нито от служителите, нито от обществото, нито от партньорите", поясни Петков.

"Сега концентрирането в една служба е добро решение, но продължава да няма отговор на въпроса какво налагаше всички тези безсмислени инвестиции за изграждане на втора институция в Агенцията за национална сигурност, защото това доведе не просто до конкуренция между двете служби, а до застъпване на действието, на решения, които доведоха до нехигиенична атмосфера вътре между службите като цяло – МВР и ДАНС. И сега, фактът че министърът на вътрешните работи много категорично заяви, че той е убеден привърженик на тезата, която аз развивам още от създаването на Агенцията за национална сигурност – че такава служба трябва да е равноотдалечена от възможните заявители – е много добър знак. Така, че това са напълно разбираеми промени и то промени, които ще се отразят добре върху системата”, коментира Петков. 

Той е категоричен, че в Народното събрание веднага трябва да прозвучи заявлението, че по най-бързия начин ще се премине към широка професионална обществена и политическа дискусия по цялата нормативна уредба, свързана със сигурността. Румен Петков е обясни, че това е консервативна система, чиято нормативна уредба не бива да бъде пипана двадесет и повече години. Той добави, че веднага трябва да бъдат приети закони за НСО, НРС, за служба „Военна информация”. И това трябва да прозвучи много ясно от Народното събрание, за да има усещане за държавност, каза още зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

"Лош знак е, когато в самия старт на работа на едно Народно събрание един от първите нормативни актове е промяна в Закона за МРВ, който в случая очевидно касае и Агенцията за национална сигурност", добави той.