Русия и Великобритания възстановяват отношенията между Москва и Запада

Това се годовориха Владимир Путин и Дейвид Камерън

Руският президент Владимир Путин и британският премиер Дейвид Камерън изразиха интерес от възстановяване на отношенията между Русия и Запада, пострадали заради кризата в Украйна, съобщи БНР, цитирайки говорител на Кремъл. 

Путин се срещна отделно с Камерън и с френския президент Франсоа Оланд в рамките на срещата на лидерите от Г20 в Бризбейн.

Всички погледи на форума са насочени към Владимир Путин на фона на продължаващата украинска криза. Лидерите разшириха спектъра на санкциите срещу Русия, която е обвинена, че изпраща войници и оръжия в източна Украйна в помощ на сепаратистите - твърдения, които Москва отхвърля. Сключеното през септември в Минск примирие се нарушава ежедневно. Руският президент е подложен на натиск да направи повече, за да спре кръвопролитието в Украйна или на страната му ще бъдат наложени още санкции. Украйна бе де факто единствената тема в разговора, между Путин и Дейвид Камерън, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. И Путин, и Камерън изразиха интерес към възстановяване на отношенията чрез ефикасни мерки за уреждане на кризата в Украйна, които да съдействат за отказ от конфронтацията, добави говорителят. 

Владимир Путин също така призова френския президент Франсоа Оланд да се присъедини към него в опита за "намаляване на рисковете" между двете страни след месеците на нарастващо напрежение. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който също присъства на форума, заяви:

"Въпреки че това не е в дневния ред на Г-20, ситуацията и неотдавнашната военна ескалация продължават да предизвикват най-голяма загриженост. Европейският съюз вярва, че може да има само политическо решение на кризата. Ще продължим да използваме всички дипломатически инструменти, с които разполагаме, включително налагането на санкции".

Междувременно бе съобщено, че Владимир Путин възнамерява да съкрати присъствието си на срещата на Г20 в Брисбейн. "Програмата на Путин за втория ден се промени, тя бе съкратена", каза източник от руската делегация, пожелал анонимност. Путин ще присъства на сесиите в неделя, но ще пропусне официалния обяд и ще направи изявление пред журналистите по-рано от планираното. 

Въпреки задаващата се конфронтация над Украйна между лидерите на най-големите икономики в света премиерът на Австралия Тони Абът, който е домакин на Г-20, настоява да се запази акцентът върху стимулирането на растежа, заздравяването на световната банкова система и затварянето на данъчните вратички за гигантските мултинационални компании.