Русия създава своя Уикипедия

Свят

15-11-2014, 16:00

Снимка:

en.wikipedia.org

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Украйна със свой Туитър

Уикипедия стана на 10 години

"Фейсбук" става различен

Информацията за страната в оригиналния сайт не е достатъчно детайлна и добра

Русия планира да създаде своя собствена Уикипедия (Wikipedia), за да гарантира, че нейните граждани ще имат достъп до „по-детайлна и надеждна” информация за страната си, обяви президентската библиотека в съобщение на своя сайт, предаде bTV.

Вече 50 000 книги и архивни документи от 27 библиотеки от цяла Русия са били предадени за процеса на създаване на „алтернативната Уикипедия”. „Сайтът ще стане един от най-популярните в страната”, се прогнозира в съобщението на библиотеката.

В електронната енциклопедия Уикипедия, изготвяна и списвана от интернет потребители, има страници, посветени на почти всеки район или голям град в 9-те (по-рано 11) часови зони в Русия, но според кремълската библиотека не са достатъчно добри.

Новият сайт обаче е изправен пред сериозно предизвикателство – оригиналната Уикипедия е шестият най-посещаван сайт в света. Руската му алтернатива има малко над милион посещения.

Тази година Русия упражнява повече контрол над интернет и въвежда повече прокремълско съдържание, изтъквайки като причина заплахите от Запада. Критиците определят този ход като цензуриране на уеб пространството.

През август в сила влезе закон, който задължава авторите в блогове с над 3000 посетители дневно да се регистриран в медийния регулаторен орган. По-рано, през март, бяха блокирани сайтове, управлявани от опоненти на президента Владимир Путин.