Москов: България може да загуби много пари

Причината е лошото управление на европрограми

Ако здравният министър Петър Москов успее с експертите си да усвои 100 млн. лв. от европейска програма и те не бъдат загубени за страната ни, негов портрет ще грейне на входа на Министерския съвет. Това обещание дал премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на кабинета във вторник за бюджета, става ясно от текста на стенограмата.

Пред bTV самият Москов обясни защо тези пари най-вероятно няма да бъдат усвоени и ликът му няма да се появи на фасадата на МС. „България ще загуби много пари заради лошо управление на европрограми", прогнозира Москов. Той призна, че знае точната цифра, но ще остави на Томислав Дончев „тъжната привилегия" да я съобщи.

„Правят се усилия част от тези пари да бъдат оползотворени. Тези 100 млн. са част от тези, които може да усвоим или безвъзвратно ще загубим", поясни Москов. Той допълни, че през октомври служебният здравен министър Мирослав Ненков е започнал работа по усвояването на парите. Милионите трябва да бъдат усвоени до 10 декември, което ще е трудно, предвид кратките срокове, каза Москов.

Единствената възможност била през МЗ да се закупи уникална апаратура, която не минава през закона за обществените поръчки и тежките процедури по него. Ненков започнал това усилие с денонощен труд, а сега екипът на Москов продължава.

Здравният министър обяви, че около 100 души месечно ходят в Турция заради такова оборудване - кибернож, гаманож или т.нар. роботизирана радиохирургия. За да може МЗ да закупи такава техника обаче, трябва да има висока медицинска необходимост от нея.

Националните консултанти първоначално са дали становище, че не съществува друга система за радиохирургия, освен кибернож. „Сега същите тези хора, от които трябваше експресно становище, считат, че не е целесъобразно да се купува апаратурата", заяви Москов. Мотивите на експертите били, че у нас съществувала възможност за лечение с това оборудване, без да се налага пътуване до Турция.

Видимо ядосан от това мнение, Москов каза, че по тази логика би могъл да даде на прокуратурата цялата комисия за лечение в чужбина, защото е дала 1 млн. евро за лечението на същите тези хора, които ходят в Турция.

Здравният министър призна също, че, въпреки становището на експертите, ще подпише документите на трима болни, които ще идат на терапия в Турция. „Тези трима души не са виновни за частния интерес на определени медицински специалисти, забравили какво е медицина, и отишли в полето на бизнеса", отсече Петър Москов. По думите му поведението на националните консултанти свеждало неговите усилия и тези на Мирослав Ненков до нула.

„Всеки, който е забравил, че медицината е занимание за това да се помага на болните и слага друг приоритет, ще бъде мой враг. Нека имам такива врагове", пожела си Москов.

Според него здравната система и администрацията в нея функционират „по начин, който е зададен". „Начинът, по който се осъществява мониторингът върху публичното усвояване на средства в здравеопазването, ще бъде променен", заяви още той.

Москов посочи, че успехите на правителството ще са успехи на всички, не само на премиера или на някой от екипите му.
На въпрос за разединението в Реформаторския блок и противоречивата декларация на „Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, в която се говори за недоверие вътре в политическото обединение, Москов отговори с виц: Една жена подала молба за развод, защото след 4 години брак с комунист, той й обещал: „Утре ще го направим" и тя останала девствена.
„Така, както сме се явили с ясното доверие, че заставаме един до друг, аз приемам подобно действие като обща отговорност. Моля този разговор - за недоверието, да бъде затворен сега! Ако хора като Божидар Лукарски, госпожа Кунева нямат сили да застанат зад посочените от тях реформи, това би било контрапродуктивно и провал на целите на нацията", каза здравният министър. Петър Москов заяви, че няма причина да няма доверие на Бойко Борисов.