Днес е Денят на рекордите на Гинес

Създател на „Книгата за рекорди на Гинес" е Хю Бивър

Днес отбелязваме Международния ден на рекордите на Гинес и 60-  годишнината от създаването им. До 2000 г. човешките постижения и природните крайности се колекционират в годишния справочник „Книгата за рекорди на Гинес", а самото издание държи рекорда за най-продавана авторска поредица. Неин създател е сър Хю Бивър, управител на пивоварна „Гинес" през 50-те години на миналия век.

На 4 май 1951 г. сър Хю Бивър е на ловно събиране, където е въвлечен в спор - коя е най-бързата дивечова птица в Европа - златистата булка или яребицата. Той разбира, че не е възможно да се достигне до отговора на спора само чрез изследване на справочна литература, както и че подобни въпроси се повдигат ежедневно, но няма книга, която да разреши тези спорове, пише vsekiden.bg.

През 1954 г. идеята му става реалност. След като двама братя от детективскагенция в Лондон му помагат за създаването на сборник, който впоследствие се превръща в "Книгата за рекорди на Гинес". Първият вариант се отпечатва през август същата година в 1000 копия, а през 1955 година изданието достига върха на британската класация за най-продавани книги преди Коледа. Битките за размер и скорост са сред най-популярните в класацията.

Ето кои са и най-любопитните рекорди на Гинес в сектор храни:

На първо място се нарежда "най-дългата пица" с дължина над 1 км и е почти 4 пъти по-висока от Айфеловата кула. Създадена е на 31 май 2011 година от Исус Маркиня Сепеда в Испания.

Бургерите заемат почетното второ място, а рекордът е постигнат от Доналд Госке, който в продължение на 37 години е изял 23 хиляди Биг Мак-а.

Третото място отново е за бургерите, но този път за скоростта, с която се изяждат - 10 бургера за 3 минути, а рекордьорът е Такеру Кобаши от Япония.

На 4 позиция се нареждат пилешките хапки - на 25 август 2012 година, за 3 минути близо 500 грама хапки изяжда американецът Кристиян Уилямс.

В средата, на 5 и 6 място застават сладките надпревари с шоколадови бонбони. На 7 декември 2010 година Ашрита Фурман от Ню Йорк изяжда 610 грама желирани бонбони за една минута, за сравнение толкова тежи и една баскетболна топка.

Номер 7 е за най-много обелени и изядени банани. На 14 февруари 2012 година Патрик Бертолети се справя успешно с 8.

Осмата позиция е и една от най-пикантните, тъй като става дума за люти чушки. Джейсън Макнаб изяжда 66 грама пиперки за 2 минути, това е и приблизителният размер на голям домат. На 9 място се класира Адам Уинрич от САЩ, който за 3 минути разбива 23 метални кенчета с камшик.

На 10 позиция се нарежда сърбинът Далибор Жаблянович, който поставя забавен рекорд - 31 лъжици, които са балансирани за лицето му.