Спират 20 000 неизправни асансьора?

Всяка фирма допуснала грешка, ще остава без лиценз

20 000 от общо 80 000 неизправни асансьора у нас може да бъдат спрени още до края на седмицата. От Асансьорната асоциация съобщиха за Нова телевизия, че до края на годината ще направят списък на фирмите, обслужващи асансьори. Всяка фирма допуснала грешка, ще остава без лиценз. Това са само част от мерките, които незабавно ще бъдат предприети след поредния асансьорен инцидент.

Припомняме, че 66-годишен мъж пострада тежко, след като пропадна в асаньорна шахта в хотел във Велинград. Оказа се, че за последно съоръжението е минало технически преглед преди близо 2 години.

Обитателите на столична сграда ежедневно чуват дори от жилищата си силния шум на асансьора. Председателят на асансьорната асоциация Валентин Маринков е категоричен, че съоръжението незабавно трябва да бъде спряно.

„Шайбата вече е на границата на възможностите си и е износена. Въжетата и скоростният ограничител - също", обясни той.

От фирмата по поддръжка казват, че трябва да бъде внесен депозит преди да бъде спряно съоръжението. Компанията, обслужваща асансьора във Велинград, в чиято шахта падна човек, е била предупреждавана многократно от Комисията за технически контрол, а същото важи и за много други такива.