Простреляха сръбски бизнесмен пред дома му (видео)

Видеокамери заснели килъра

Милан Беко, един от най-богатите сръбски бизнесмени, е бил ранен при засада пред дома му и е настанне в болница в тежко състояние, съобщава белградският вестник „Блиц“.
Неизвестен нападател е стрелял срещу него, когато влизал в автомобила си.

Бизнесменът не членува в нито една партия, но е бил министър в няколко правителства на различни партии и е участвал в някои от най-големите приватизационни сделки. В последно време е споменаван като кандидат за директор на компанията „Сръбски железници“.

Той е известен като автор на закона за приватизация, който е в сила до 2001 г., и с продажбата на 49% от собствеността на телекома на гръцката ОТЕ.
През първото десетилетие на 2000 г. Беко участва пряко или непряко в няколко големи приватизации – закупуването на най-големите сръбски млечни компании, на минералната вода „Княз Милош“, на „Пристанище Белград“ и заедно с Мирослав Мишкович в приватизирането на в. „Вечерне новости“ и компанията „С маркет“.

Килърът, който стреля по най-богатия сръбски бизнесмен Милан Беко, го е причакал в храстите пред неговия дом. Бил е облечен с черен суичър, съобщава сръбският "Блиц". Охранителните камери са го заснели заедно с неговия партньор, който е изпълнявал ролята на пазач, също в тъмни дрехи.

Бившият министър е стабилизиран след спешна операция и въпреки загубата на много кръв е комуникативен. Полицията вече води разследване и е иззела записите от видеокамерите на всички къщи в околността. В сила е операция "Вихрушка", завардени се всички пътища и мостове, засилен е и контролът по границата.

Беко е прострелян два пъти - в стомаха и гърдите вчера около 17.50 часа. Шофьорът му го е спасил, като е запазил хладнокръвие и е подкарал мерцедеса S-класа на заден ход. Той е видял лицето на килъра, който е стрелял още 4 пъти, но куршумите са попаднали в колата. Улицата, където е къщата на Милан Беко, е слабо осветена. "Андре Николич" е широка 5-6 метра и се намира в квартал "Сеняк".

В момента на стрелбата Милан Беко е говорил с адвоката Ненад Попович, който отказа коментар. Животоспасяващата операция е продължила около час, а шеф на екипа е бил самият министър на здравеопазването Златибор Лончар.