„Умна“ постелка за йога се свързва със смартфон

Общество

14-11-2014, 18:03

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сън не ви лови? Йога ще помогне

Когато постелката се свърже със смартфон, сензорите в нея записват всяка поза

Тези, които са опитвали да практикуват йога знаят, че постигането на баланс при различните пози може да бъде трудно, пише NPR News. Създателите на SmartMat предлагат помощ както на начинаещи, така и на хора, които вече са намерили своя „зен“. „Умната“ постелка с вградени сензори вече е събрала 273 хиляди долара в онлайн платформата за финансиране Indiegogo. 
SmartMat изглежда като обикновена постелка за йога и може да се навива за по-лесно пренасяне. Тя издържа тежест до 136 килограма. Когато постелката се свърже със смартфон, сензорите в нея записват всяка поза. След това мобилно приложение коригира всяка поза визуално или чрез аудио в процес от две стъпки. Първо, софтуерът се фокусира върху изходната позиция, давайки насоки на потребителя как позиционира тялото си. След това се преминава към баланса и разпределението на тежеста при всяка поза. 

Постелката подпомага потребителя и с интерактивна топлинна карта, благодарение на която практикуващият може да проследява движенията си на екрана. Авторът на концепцията за „умната“ постелка Нейма Яхан казва, че няма универсален правилен начин за изпълнението на позите в йога, но SmartMat ще помогне на потребителите да постигнат възможно най-добри резултати. Разработчиците на SmartMat са я програмирали да разпознава 62 йога пози с помощта на 20 души с различни типове телосложение, които са изпълнявали позите. При първото използване на постелката се преминава през процес на центроване, обяснява Яхан. Потребителят въвежда основна информация като височина, тегло, пол и възраст, а лягайки на постелката позволява измерването на индекса, обозначаващ съотношението между дължината на ръката и височината. Придружаващото мобилно приложение има класове с различна трудност – от начинаещи до напреднали йогисти. Яхан, който практикува йога от седем години, отбелязва, че е било въпрос на време някой да достигне до идеята за създаване на такава постелка. „Виждаме как „интернет на нещата“ ни завладява“, казва той. „Виждаме тенис ракети, които измерват размаха и баскетболни топки, които измерват свободния удар“.