ООН обяви: „Ислямска държава” извършва престъпления срещу човечеството

Свят

14-11-2014, 17:34

Снимка:

nbcnews.com

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Екстремист прекарвал бойци на Ислямска държава през България

Докладът е първото подробно проучване на ИДИЛ

„Ислямска държава” извършва престъпления срещу човечеството, в контролираните от групировката територии, се посочва в доклад на комисията на ООН по правата на човека , предаде ВВС, цитиран от "Фокус".

Докладът е първото подробно проучване на тактиката на ИДИЛ, въз основа на което са заложени показанията на над 300 очевидци, както и снимки и видеозаписи. В него се посочва, че „Ислямска държава” представлява високоорганизирана йерархична структура, която преследва далечни цели. За тяхното постигане ИДИЛ жестоко подтиска населението в завзетите територии и провежда идеологическа обработка на гражданите, използвайки чудовищни способи. Използват се рязания на пръсти, бой с камшик и пребивания с камъни, публичните екзекуции са повсеместна практика. Телата често се оставят на площадите, за да послужат за назидание.

 „Всички тези действия представляват военни престъпления и не трябва да остават безнаказани”, смятат експертите на ООН. Следователите на Организацията на обединените нации смятат, че международната общност подценява заплахата от „Ислямска държава” и изказват предположение, че липсата на политическо решение на сирийския конфликт помага за създаването на условия за разцвет на джихадизма.