Ивайло Калфин: Все още се търсят възможности за коледни добавки за пенсионерите

Пенсиите ще бъдат индексирани, въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%, коментира още социалният министър

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че все още се търсят възможности и резерви за коледни добавки за пенсионерите. В предаването „12+3“ по БНР той обясни, че изявлението на финансовия министър, че няма да има коледни добавки, е направено, без да са се консултирали. „Аз винаги внимавам какво говоря и търся първо консултация и общо мнение. Не мисля, че е най-добрият тон да предрешава това нещо, преди да е имало разговор. Водим разговори и с НОИ, и с Министерство на финансите. Вярно е, че в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние. Но все още се търсят възможности и резерви. Не бих казал окончателно това нещо, доколкото тези разговори продължават“, коментира вицепремиерът Калфин и добави, че следващата седмица ще стане окончателно ясно дали пенсионерите ще получат допълнителни пари за Коледа.

Ивайло Калфин каза, че има няколко законопроекта, които са подготвени в МТСП и подлежат на дискусия. „Те са в различни области и са свързани с изчистване, изясняване на системите за социални плащания и по-добро фокусиране към хората, които имат най-голяма нужда от социалните плащания. Много е важно тази помощ да се фокусира върху тези, които имат най-голяма нужда от това, коментира министърът. Калфин каза още, че, ако има възможност, би се разширил кръгът на енергийно подпомаганите и това е залегнало като ангажимент в програмната декларация на правителството. Той обаче уточни, че за тази зима това може да стане трудно – за тази зима ще бъдат подпомогнати тези, които и досега са в списъка. „С актуализацията на бюджета положихме всички усилия до края на годината плащанията, които в момента се правят, да са осигурени, включително и с т. нар. програма „Сигурност“, където са заети безработни за охрана на общински обекти и т.н. Плащанията до края на годината ще бъдат гарантирани“, категоричен е социалният министър.

Нещата, за които няма да отстъпи и в които ще търси развитие през 2015 година Ивайло Калфин, са свързани с възможността да се запазят и да се увеличат социалните плащания, включително свързани с енергийното подпомагане. Той обясни, че има един проблем, който е свързан със социалните асистенти, за който също приоритетно ще се търси решение. На въпрос дали социалните асистенти ще работят след 1 януари, той каза, че някои от социалните плащания са свързани с европейски средства. „Аз се надявам и много активно се работи новата оперативна програма „Човешки ресурси“ да бъде одобрена в следващите седмици, до края на годината, и да започне да работи. Ще трябва да потърсим и национален ресурс. Това е нещо, което ще търся с колегите си, за да няма прекъсване при социалните асистенти“.

По повод хранителните пакети по програмата за подпомагане на най-бедните, Калфин обясни, че те няма как да пристигнат преди Коледа. „За мен важното е да не бъде пропускана година, защото състоянието, в което заварих тази програма, беше такова, че те се готвеха да я продължат от следващата зима – 2015/2016. Всичко възможно съм направил тази зима да не бъде пропусната и хората да получат помощите“.
Социалният министър е категоричен, че пенсиите при всички случаи ще бъдат индексирани, въпросът е колко ще бъде увеличението – с 1,9 или 2,4%. Калфин обясни, че за него е много важно също минималната работна заплата да продължи да расте, ще настоява за това, и коментира, че с поддържането на ниска минимална работна заплата се увеличава бедността и се затруднява изключително много икономиката.