Искат намаление на таксата за концесия на плажовете

Все още няма изградени къмпинги по европейски модел

Приморска Добруджа разполага с една от най-големите и най-хубави плажни ивици, но проблем остава отдаването на концесия на плажовете. Това заяви председателят на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите за регион „Североизточна България” с център Добрич, Димитър Димитров, съобщи радио „Фокус“.

„Високата такса, която държавата иска, е причина да не е възможно отдаването на концесия на тези плажове“, посочи Димитров. Това на практика води до положение, при което плажовете остават неохраняеми, без медицински пунктове, без водни спасители и всичко това пък е причина да не бъдат привличани туристи.

„На практика никой няма да поиска да почива на мръсен плаж, неохраняем, непочистен, без чадъри, без спасители, без медицински постове. Така че първата ни грижа ще бъде драстично намаляване цените на концесиите на плажовете, за да можем да намерим поне хора да ги стопанисват, даже и за много минимални средства, но и да има стопанисване на плажовете. И по този начин аз предполагам, че ще живне районът”, каза  Димитров.

Все още в района няма изградени къмпинги по европейски модел, с осигурени електричество, санитарни възли, бани и топла вода, газ за зареждане на газови бутилки, дори пунктове за обмяна на валута, куриерски услуги и други подобни. Той посочи като втори немаловажен проблем рекламата, а третият – това са кадрите.

„Да се надяваме, че с новото правителство може да имаме диалог, за да можем за в бъдеще да решим за сезон’2015 поне да решим проблемите си”, допълни председателят на браншовата организация за регион Добрич.