Обраха къщата-музей „Хаджи Димитър“ в Сливен

Министърът на културата разпореди проверка на мерките за сигурност

Крадец разби катинара на входната врата и отмъкна три експоната от къщата-музей „Хаджи Димитър“ в Сливен. Сградата на културната институция се намира на ул. „Асеновска“, охранява се от СОТ, съобщи Дарик.
Вчера между 3,30 и 4,00 часа сутринта при получен алармиращ сигнал от СОТ се установява, че няма нарушения. По–късно в 8 часа служител на къщата-музей подава сигнал за извършената кражба, уточниха от полицията в Сливен.Органите на реда установяват, че неизвестно лице е проникнало в двора на къщата чрез странична врата, след което е разбило заключващото устройство на входна врата на едно от помещенията и счупвайки витрина е извършило кражба на ятаган с кания, пищов и нож. Образувано е досъдебно производство.

Министърът на културата Вежди Рашидов ще разпореди пълна проверка на мерките за сигурност в къща-музей „Хаджи Димитър” в Сливен, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Комисията, която ще извърши проверка на състоянието на музейната сбирка в родния дом на войводата, обхващаща нейното стопанисване и най-вече мерките за сигурност, ще бъде назначена със заповед на министър Вежди Рашидов. В комисията ще бъдат включени инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, както и експерти от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.

Проверяващите инспектори от Министерство на културата ще имат за първостепенна задача да преценят дали са достатъчни мерките, взети от длъжностните лица в музея за опазването и съхраняването на безценните експонати, свързани с делото и подвига на този велик българин и герой от българското национално-освободително движение.
Къща-музей „Хаджи Димитър” е на подчинение към Регионалния исторически музей в Сливен.