Възрастта за пенсия расте

Вдигането на доходите е важно за възстановяването на икономиката, категоричен е Калфин

Масовата възраст за пенсиониране ще бъде увеличена с 4 месеца от 1 януари 2015 г., като се следва механизмът, въведен от бившия финансов министър Симеон Дянков. Това става ясно от инструкция на Министерството на финансите, информира в.“24 часа”.

Всички бюджети в социалната сфера за следващата година трябва да се правят спрямо действащото в момента законодателство, гласи писмото от финансовия министър Владислав Горанов до другите институции. Вчера от Министерството на финансите не коментираха.

Въпросът за нарастване на възрастта с 4 месеца предстои да бъде разгледан и решението трябва да е съобразено с критиките на ЕС към замразяването през 2014 г., коментираха пък от социалното ведомство.

Нарастването на възрастта с по 4 месеца на година бе замразено за една година от правителството на Пламен Орешарски, но не и отменено. Така от 1 януари пенсионната възраст за жените ще е 61 години, а за мъжете 64 години.

Нужният осигурителен стаж пък ще е 35 години за жените и 38 години за мъжете. Хората, на които не им достига стаж, пък ще се пенсионират на 66-годишна възраст, ако имат платени осигуровки за поне 15 години.

Вероятно 2015 г. ще е последната, в която възрастта за пенсия ще нараства по механизма “Дянков”. Това става по искане на Министерството на финансите, за да се икономисат средства, а и за да е по-лесно въвеждането на автоматичен механизъм за нарастването на възрастта от 2016 г.

Нарастването на възрастта за пенсиониране трябва да бъде съобразено с продължителността на живота, обяви вчера вицепремиерът Ивайло Калфин пред Нова телевизия. В правителствената програма пък е включено приемането на цялостна реформа на пенсионната система.

Той бе категоричен, че в дългосрочен план пенсионната възраст трябва да бъде увеличена, но не бил склонен да подкрепи цялостно завръщане на модела “Дянков”.

През следващата година няма да нараства пенсионната възраст за работещите в първа и втора категория - миньори, работещи в тежката промишленост, пилоти и пр.

До няколко дни трябва да стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите, съобщи още Калфин. В момента той и шефът на НОИ Бисер Петков проверявали откъде биха могли да се намерят пари, обясни вицепремиерът.

Още не е ясно и дали пенсиите ще бъдат увеличени с отчитане на дефлацията или без нея. Ако бъде премахнат показателят, както искаше служебният социален министър Йордан Христосков, пенсиите ще се индексират с 2,4%. При оставянето му максималното нарастване ще е с 1,9%, или малко под 6 лв. Калфин предлага 4 лв. заплата за един час.

В трудовото законодателство трябва да се предвиди възможност работодателите да наемат почасово работници и да се въведе почасова заплата, обяви вчера вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Размерът на почасовата заплата трябвало да е поне 4 лв., обясни той. Това означава, че заплащането на час ще е два пъти по-високо от нивото на минималната месечна работна заплата.

Догодина бюджетът едва ли ще има възможност минималната работна заплата да бъде увеличена на 400 лв., както предлагаше служебният социален министър Йордан Христосков. В тригодишната бюджетна прогноза е предвидено минималната работна заплата през 2015 г. да се увеличи с 40 лв. и да стане 380 лв., припомня изданието.

Вдигането на доходите е важно за възстановяването на икономиката, категоричен бе Калфин вчера.