Германският парламент не постигна консенсус за евтаназията

Мненията все още са противоречиви

По време на днешния дебат в германския парламент относно евтаназията не бе достигнат консенсус, особено в частта за палиативната медицина. Голяма част от изказалите се политици представиха ясно позиция си срещу дейностите на организациите за оказване на помощ при съзнателен избор за прекратяване на човешкия живот, съобщава германският сайт Heute, цитиран от „Фокус“.

Министърът на здравеопазването – Херман Грьое, възрази срещу евентуалното „узаконяване на самоубийството”. По неговите думи тази дейност не трябва да се приравнява с професионално задължение.

Председателят на CDU – Томас Оперман, изрази позицията си, че палиативната медицина преди всичко би трябвало да се занимава с облекчаването на физическите страдания на неизличимо болните пациенти.

Опозицията (SPD) в лицето на Ева Хьогл пък изрази мнението, че доброволното прекратяване на живот при неизлечимо болни трябва да се регламентира законово в страната с цел лекарите, които я извършват, да отговарят на конкретни критерии, за да се избегнат случаи, будещи противоречиви коментари.