Делян Добрев: Актуализацията на бюджета беше неизбежна

Застрашихме членството си в еврозоната, за което имахме шанс

Актуализацията на бюджета беше неизбежна не само заради неправилните разчети на предходното правителство, но и заради огромното неизпълнение на проходната част. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му, дори и срещу страната ни да започне процедура по свръхдефицит, трябва да се предприемат дългосрочни мерки за повишаване събираемостта на приходите. „Дори и да стартира наказателна процедура по свръхдефицит, не е фатално, защото тя се стартира и се прекратява.

Лошото е, че стигнахме до тук и застрашихме членството си в Еврозоната, за което може би имахме шанс. Хубаво е да се обследва защо има такова неизпълнение на приходната част. Да се надяваме, че това не е била целенасочена политика от страна на управляващите, макар да изглежда точно така“, обясни той.

По думите му, трябва да се повиши контролът от страната на приходната администрация. „Както си спомняте беше направена промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, която „обезглави“ наредбата, която касаеше контролните измервателни уреди. На днешното заседание на бюджетната комисия видяхме в отчета намаление на обема от акциз на горивата в размер на 16%, което е доста съмнително. Очевидно е, че става дума за много сериозно неизпълнение на приходите“, посочи Добрев.
Според него, актуализацията ще доведе до емитирането и на външен дълг, заради дефицита от 3.7% от БВП, което се равнява на поне 3 млрд лева.