Нощните снимки на Айфеловата кула– незаконни

И други обществени сгради в Европа са под закрилата на авторското право

Публикуването на снимки на Айфеловата кула може да ни донесе доста неприятности. Причината са Законите за интелектуалната собственост на страните от ЕС, които могат да забраняват разпространението на снимки на обществени сгради, съобщава euobserver.com.
Туристите могат да разпространяват дневни снимки на паметника, но не и нощни. Причината е, че авторските права върху конструкцията, проектирана от Густав Айфел и построена през 1889 година, вече не са в сила. Но различните му осветления са защитени с авторски права и права на марката. Тези права принадлежат на Компанията за експлоатация на Айфеловата кула, която трябва да даде разрешение предварително.

Известният Атомиум в Брюксел също е защитен с авторски права. Снимката на тази 102-метрова структура е собственост на дружеството с идеална цел "Атомиум", което трябва да бъде консултирано преди разпространението на снимките. Позволява се само разпространение в частни уеб сайтове за нетърговска употреба и с ниска резолюция.

Сградите на Европейския парламент в Брюксел и Страсбург също са подложени на подобни ограничения. Разпространението на снимката в уеб сайтове може да означава нарушаване на авторските права и съответна санкция под формата на глоба.

През 2001 година ЕС публикува директива за хармонизиране на авторските права в информационното общество. Тя включва необвързваща клауза, според която могат да се правят безплатни снимки на архитектурни творби в обществени пространства. Тъй като клаузата е необвързваща, Франция, Белгия и Италия избраха да не я приемат. Поради това основните засегнати сгради са в тези страни.

Нормите варират според страните членки. В България, Румъния и Словения могат да се правят снимки на обществени сгради, ако няма да се продават.
За сметка на това в останалите страни на ЕС като Германия, Великобритания и Холандия могат да се правят и споделят снимки на обществени сгради без никакво притеснение. Това право е известно като свобода на панорамата.