Французин разви с велосипед скорост от 333 км/ч (видео)

Общество

13-11-2014, 18:41

Снимка:

Youtube

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Използвал три ракетни двигателя, разработени от швейцареца Арнолд Нерахер

Светът стана свидетел на нещо невиждано досега - Франсоа Гиси монтира ракетен двигател на велосипеда си и го ускори до 333 км/ч за 4.8 секунди, пише Ingenieur.de, цитиран от „Фокус“. На този фон спортните автомобили Ferrari изглеждат направо тромави.
Видеото, документиращо постижението е забележително - чува се силно съскане, последвано от огромен облак прах, произведен сякаш от гигантски пожарогасител. А от него се появява французинът Франсоа Гиси с колелото си ракета. Съперникът му на състезателната писта - Ferrari F430, дори не се вижда в полезрението на камерата, заради голямото разстояние помежду им. На линейката, която следва Гиси при 1.5-километровия му пробег, също е необходимо доста време, за да стигне до него.

За щастие за лекарите няма работа, тъй като Гиси е невредим. Не може да се каже обаче, че спринтът му е доставил удоволствие - силното биене на сърцето е било сериозно изпитание. „Удоволствието идва, когато видиш цифрите“, казва Гиси. А те говорят сами за себе си – 333км/ч за 4.8 секунди. Досега човек не се е движил толкова бързо с колело. Рекордът обаче все още не е официално потвърден.

Гумите на велосипеда на Гиси са специална изработка на Michelin. Те могат да издържат на натоварване от 200 килограма при скорост от 300 км/ч в продължение на един час. Спирачките, за разлика от това, не са специално изработени. Колелото има съвсем обикновени спирачни наставки. Французинът е използвал три ракетни двигателя, разработени от швейцареца Арнолд Нерахер от компанията Exotic Thermo. Те функционират с 90-процентен водороден пероксид – съединение на кислорода и водорода, което за момента се използва като гориво само при опити за скоростни рекорди с малки ракетни двигатели.

При водородния пероксид има риск от неконтролиран разпад. През 1934 година германският ракетен пионер Курт Вамке загива при експлозия на ракетен двигател, задвижван с водороден пероксид. Това явно не обезкуражава Франсоа Гиси. Той дори планира следващия си рекорд. Целта му е да достигне 400 км/ч за две секунди.