Съкращават сроковете за отчуждаване на частните имоти

Лиляна Павлова: Промените се налагат заради изостаналите значими европроекти

Сроковете за отчуждаване на частен имот в държавна или общинска полза заради „обществено значими проекти” ще се съкращават, а процедурата ще се ускори.

Това решиха на първо гласуване депутатите във временната правна комисия с промените в Закона за държавната собственост, предаде БНР.

Текстовете касаят отчуждаване при изграждане на нови пътища или други инфраструктурни обекти, които се финансират от националния бюджет или с европейски средства.

Предложените правила предвиждат спорът за обезщетението или отчуждителната процедура да не може да спира строителството.

„За да сме сигурни, че това равностойно обезщетение ще бъде осигурено, предлагаме и две допълнения в този процес, а именно, при въвод във владение на инвеститор в съответния обект за строителство да се предвиди механизъм за определяне и изплащане на обезщетение за изпуснати ползи на собственика на този имот за времето, в което той е водил дела за това обезщетение до влизането в сила на вече окончателния акт на съда за отчуждаване и увеличаване, например, на сумата на обезщетение”, поясни министър Лиляна Павлова.

„Промените се налагат заради изостаналите значими проекти, за които страната ни може да загуби европейско финансиране”, обясни Павлова.