Библията е най-влиятелната книга

Общество

13-11-2014, 17:19

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световна класация: Хари Потър номер едно, Библията шеста

Място в класацията намират и "Кратка история на времето", "1984" от Джордж Оруел и "Да убиеш присмехулник" от Харпър Лий

Библията оглави класация за най-влиятелните книги според тяхната значимост в съвременния свят, направена с анкета във Великобритания, съобщи Би Би Си, цитирана от "24 часа". В анкетата на YouGov са участвали 2044 души. Те е трябвало да класират 30 книги, подбрани от дружеството "Фолио".

Библията е на първо място с 37 процента от гласовете, следвана от "Произход на видовете" от Чарлз Дарвин с 35 процента от гласовете. В челната петица са също "Кратка история на времето", "1984" от Джордж Оруел и "Да убиеш присмехулник" от Харпър Лий.

Жените и мъжете са на различно мнение за най-влиятелната книга. Според мъжете на първо място е "Произход на видовете", защото отговаря на "фундаменталните въпроси за човешкото съществуване". Жените предпочитат Библията, която според тях "дава насоките как да бъдеш добър човек". "1984" е единственото художествено произведение в челната петорка на мъжете (на 4-о място). Същият е случаят с "Да убиеш присмехулник" при жените (на 5-о място).