Китайски инвеститори дойдоха в Стара Загора, ще изграждат карго летище

На този етап разговорите с местната власт са опознавателни

Представители на китайска инвеститорска фирма се срещнаха с ръководството на Община – Стара Загора, за да обсъдят евентуалната възможност за изграждане на летище за международни карго превози.

На този етап разговорите са само опознавателни, но проявеният интерес от представителите на китайския инвеститор е сериозен, обясни след срещата зам.-кметът на Община СЗ – Йордан Николов. Той уточни, че засега от страна на чуждестранната фирма не желаят да бъде оповестено името им, но става въпрос за инвеститор, който има опит с тази дейност.

На срещата в общината са присъствали още представители на Китайската република, на българското Министерство на икономиката и областният управител на Стара Загора.

Разработеният проект за изграждане на карго- летище е на стойност от 1-н милиард и половина до 2 милиарда и половина евро в зависимост от това какво ще бъде изпълнено, припомни Йордан Николов. Предвижда се изграждане на две писти, логистичен център, възможност за шоуруум и др.

През последните години интерес към изграждането на летище край Стара Загора за международни карго превози бе проявен от страна на инвеститори от Република Корея, Индонезия, Китай и Сингапур.