Комисия на ВСС проверява избора на съдия по делото за несъстоятелност на КТБ

Общество

13-11-2014, 15:24

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Проверката трябва да приключи до 10 дни, а резултатите ще бъдат публично оповестени

Специална комисия от трима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проверява как е бил избран съдия-докладчикът по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка.

До създаването на Kомисията се стигна след коментарите, че изборът е станал чрез манипулация на системата за случайно разпределение на делата, съобщи БНР.

Проблеми с протоколите и с магистратите, участвали в жребия, както и обяснението за срив в системата по случайно разпределение на делата, точно, когато се е теглил от съдия-докладчикът по делото КТБ, станаха повод за съмненията за манипулации.

Заслуги за тази проверка имаха и ресорните репортери, които настояваха жребият да е публичен, но вместо това научиха неофициално кой ще е съдия-докладчик.

Първоначално това беше Калинка Илиева от състава на Софийски районен съд, която обаче, с въпросителни около нейната безпристрастност, си направи отвод и после от прессъобщение медиите научиха, че е имало и втори жребии и е изтеглен Иво Дачев. Комисията на ВСС в състав Галина Карагьозова, Румен Георгиев и Незабравка Стоева с избрани от тях експерти влизат в СГС буквално от днес. Проверката трябва да приключи до 10 дни, а резултатите ще бъдат публично оповестени, включително и заради важността на делото за хилядите вложители на :КТБ.