Ева Паунова: Свободното движение на граждани в Европа не означава достъп до социалните системи на страните-членки

Имигрантите получават по-малко финансови помощи, отколкото местното население в страните-домакини

Важно е да правим разлика между свободното движение на граждани в Европа и пълния достъп до социалните системи на страните-членки.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП относно предложение на Европейската комисия за разширяване на сътрудничеството в Европейското икономическо пространство (ЕИП) по отношение на свободното движение на работници и координацията на системите за социална сигурност, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Предложението беше тема на дебат по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел на 12 ноември 2014г.

В своето становище по темата, Паунова посочи, че някои страни се стремят да ограничат свободното движение на граждани в рамките на Съюза поради притеснения от злоупотреба с техните социални системи.

"Вярно е, че броят на чужденците, възползващи се от помощи, е нараснал през последните месеци в някои държави като Германия. Същевременно обаче, е доказано, че имигрантите като цяло получават по-малко финансови помощи, отколкото местното население в страните-домакини", посочи Ева Паунова.

Българският евродепутат даде като пример Великобритания, където през последните 10 години имигрантите са допринесли с 64% повече данъци, отколкото са получили във формата на помощи.

Ева Паунова подчерта, че дори ако съществуваше реална заплаха от „социален туризъм", страните-членки биха могли да се преборят с проблема без да ограничават свободното движение в ЕС.

Както тя самата посочи в отворено писмо към британския премиер Дейвид Камерън, европейското законодателство не задължава никое правителство да предоставя помощи на икономически неактивни имигранти.

Това бе потвърдено от скорошно решение на Европейския съд, което може да послужи като прецедент за отказване на социални плащания за безработни чужденци в приемните страни.

"Подкрепям съставянето на ясно установени правила на европейско ниво относно предоставянето на социални помощи за чужденци, защото така успешно ще се преборим с анти-имиграционната риторика, която в момента набира сили и допринася единствено за засилването на анти-европейски настроения", заключи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.