Приоритетите на МЗХ – животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие

Танева и новият й екип ще работят в подкрепа на малките и средни ферми, за да спрат обезлюдяването на населените места

Животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие ще бъдат приоритет в работата на новия екип на Министерството на земеделието и храните. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде БНТ.

Тя представи политическия кабинет на ведомството, в който има представители и на четирите коалиционни партньори в новото правителство, избрано в 43-тото Народно събрание.

„С тези приоритети ще се навакса неравномерното развитие на отделните сектори в земеделието и е факт, че при присъединяването към ЕС те не са били подпомогнати достатъчно”, уточни Танева.

По думите й ще се води политика на балансирано земеделие, ще се подкрепя диверсификация на отделните производства и ще се работи за конкурентоспособно земеделие.

Новият екип на МЗХ има за цел постигане на устойчиво развитие на селските райони. Ще се подкрепят малките и средни ферми, за да спре и обезлюдяването на малките населени места.

Зад тези намерения до министър Танева застават заместник-министърите: Васил Грудев с ресор „Европейска политика и програма за развитие на селските райони"; Цветан Димитров - заместник-министър в правителството на ГЕРБ 2009 - 2013 г., с ресор „Животновъдство, растениевъдство и безопасност на храните", и Георги Костов, също зам.- министър в предишния мандат на ГЕРБ с ресор „Гори".

В политическия кабинет на МЗХ са още Румен Христов, депутат от РБ, който вероятно ще оглави парламентарната Комисия по земеделие и гори. В състава на комисията политиките на новото ръководство на МЗХ се отстояват още от проф. Иван Станков от АБВ и Петър Пертов от Патриотичния фронт.

Началник на кабинета е Любен Татарски от ГЕРБ, парламентарен секретар - Светослав Костов, а новият медиен съветник в МЗХ е Ася Таскова.