Цените на горивата падат, на стоките – не

Златно правило в българската търговия – цената никога не пада

Вече месец цените на горивата у нас вървят надолу. Въпреки това основните хранителни продукти не поевтиняват. Върху цените им не влияе дори и отрицателната инфлация у нас, съобщи Нова телевизия.

Ръчният хляб винаги е бил малко по-скъп, но и такъв ще си остане въпреки по-евтините горива през последния месец.

При трайна промяна на цената на горивото се влияят най-вече евтините храни като зърно, хляб, кисело мляко, плодове и зеленчуци, обясняват експертите. Те обаче зависят още и от световните борси, реколтата и потреблението.

„Едно поевтиняване, което наистина ще се отрази върху транспорта на хляба, ще бъде нещо като компенсация за тях за това, че не вдигнаха цената, когато електроенергията се вдигна. Не трябва да забравяме и че горивото на бизнеса е дизелът, а през зимните месеци камионите започват да горят доста повече", обясни Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Ако нещо остане за търговеца, то си остава за търговеца, гласи неписан закон. Получава се така, защото разликата усещат складовете на едро. Цената на гроздето например на пазара не се променя. Златно правило в българската търговия е и че цената никога не пада.

Прогнозата е, че в световен мащаб можем да очакваме известно поевтиняване на храните. То обаче не идва от горивата, а от свръхпроизводство и по-ниското потребление.