Москов: Ще изготвим календар за реформи в здравеопазването

С актуализацията на бюджета на НЗОК ще се гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината

Ангажимент на Министерство на здравеопазването и на кабинета е бюджетните разходи за здравеопазване за следващата година по никакъв начин да не надхвърлят това, което ще приемем за окончателна сметка за здравеопазването за 2014 година.

Това заяви здравният министър д-р Петър Москов при обсъждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, предаде „Фокус”.

„Затова МЗ в края на ноември ще внесе ясен календар за реформи и законодателни инициативи. 2015 г. ще бъде истинска трансформационна година за здравеопазването”, обясни той.

Според Москов е важно да има ясно мнозинство с ясна програма, което да премине през актуализацията на бюджета за 2014 и през бюджета за 2015 година.

Председателят на НЗОК Румяна Тодорова подчерта, че е много опасно тази дейност, която е извършена, да не бъде заплатена и оставена за следващата година. Тя обясни, че от 2010 година има спрени плащания на лечебни заведения, от които всички са завели дела. В резултат от НЗОК са заплатили цялата дейност, която е била спряна, са изплатили и лихвите за 4 години.

„Особено фирмите, на които се дължат незаплатени лекарства от страна на болниците, започнаха да правят запори, което блокира работата на доста големи лечебни заведения. Вече има няколко заплашителни писма към касата от големи търговци на едро, които казват касата да спре плащанията, докато болниците не се издължат”, заяви тя.

„Нещата са доста сериозни, ако тези пари не се изчистят тази година и не ги изчистим, ще влязат като дефицит. Мерките ще дадат ефект поне след година. Нека 15-та година започне на чисто”, каза още Румяна Тодорова.

„Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. се осигуряват допълнително средства в размер на 100 млн. лв.”, поясни Москов.

Според него тази сума ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и сигурност в осигуряване на лечението на пациентите. От тях 25 млн. лв. ще бъдат за здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели.

За здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ са предвидени 10 млн. лв.15 млн. лв. ще отидат за лекарствена терапия при злокачествени образувания. Най-много пък ще отидат за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ-50 млн. лв.