Уволниха зам.-изпълнителния директор на БАБХ

Агенцията има вина за мащаба на болестта „син език“, заяви министър Танева

Освободих зам.-изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните  д-р Радослав Карабаджаков с ресор "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите". Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде „Фокус”. Държавата в лицето на БАБХ носи огромна вина за мащаба на болестта „син език”. Надявам се съответните органи да си свършат работата относно виновните лица. Хора, които не си вършат работата нямат място в нашия екип”, посочи Танева. „Надявам се актуализацията на бюджета да стане възможно най-бързо, в момента когато се обнародва в държавен вестник ще се извършат плащанията на животновъдите”, обясни Танева.

Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев допълни: „Подал съм необходимите сигнали, те се базират на хронология на настъпване на събитията. Не еднократно сме обявявали кога и по какъв начин е възникнал „синият език” у нас. Ако БАБХ има вина, тя е че страната е предупредена многократно, че заразата тръгва към нашата граница – в самото начало БАБХ не е предприела мерки за ограничаване и взимане на проби, за да затворим разпространението на болестта в началото”.

„Тогава с една бърза кръгова ваксинация или третиране на площите можеше да бъде преодоляна катастрофата. Към днешна дата имаме 27 хиляди умрели овце. За тази есен ситуацията е овладяна, но не на база драстични действия, а поради понижението на температурата, заради това вирусът не се разпространява. Пред нас стои въпросът да не допуснем през следващата година да се разпространява болестта”, коментира още той.