Веселин Вучков: Жертвите от войната по пътищата тази година ще бъдат над 600

ЕС си постави за цел до 2020 г. да намали загиналите с 20%

В основата на всичко е личната самодисциплина. Жертвите на войната по пътищата не са малко и тази година най-вероятно ще бъдат над 600.

Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след пресконференция в Министерски съвет във връзка с инициативата по повод Международния ден на възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, който се отбелязва на 16 ноември, предаде „Фокус“.

„Има една положителна тенденция за намаляване на жертвите по пътищата – в периода 2008 – 2014 година станаха от 1200 станаха 600. Това е окуражаващо след като ЕС си постави за цел за 10 година до 2020 година да намали жертвите с 20%. Независимо от всичко жертвите и травмите са изключително много“, обясни Вучков. По думите му, съвместните усилия трябва да продължат.

„Превантивната дейност е изключително важна, също така и медийна кампания, която в последните години е много добра, по-безопасни пътища, санкционната система да е уравновесена и административните наказания от страна на КАТ към МВР. В Наказателния кодекс няколкократно променихме наказанията за тези, които носят вина за жертвите и травмите по пътя. С комплексни усилия се надявам наистина да има прогрес и да постигнем още по-забележителни резултати. Постоянството и упоритостта са необходими непрекъснато“, каза още Веселин Вучков.