САЩ свикаха Съвета за сигурност на ООН за кризата в Украйна

Досегашните срещи по украинския въпрос не завършиха с конкретни действия

Часове след като НАТО изрази безпокойство от руското военно присъствие в Източна Украйна и полетите над Балтийските държави, Съветът за сигурност на ООН проведе 26-та си среща по темата от началото на конфликта между Киев и проруските сепаратисти.

ООН изрази притеснение за продължаващите сражения в Източна Украйна, въпреки постигнатото в Минск примирие. Представителят на Люксембург Силви Лукас припомни, че жертвите на конфликта от април до сега са 4000.

Срещата бе свикана по настояване на САЩ. Американският представител Саманта Пауър заяви, че "Москва говори за мир, но продължава да разпалва войната". Литва нападна открито Русия за това, че "разпалва война". Руският заместник-представител Александър Панкин се обяви срещу пропагандата и превръщането на съвещанието във фарс. Според украинския им колега Юрий Сергеев, до открита война не се е стигнало единствено заради въздържането на Киев от действия.

Припомня се, че досегашните срещи по украинския въпрос не завършиха с конкретни действия, тъй като Русия е страна с право на вето. Досега много пъти Москва бе призовавана да оттегли подкрепа за проруските сепаратисти, включително и чрез въоръжаване.

Руският военен министър Сергей Шойгу обяви вчера, че руските ВВС ще проведат редовно патрулиране със стратегически (далекобойни) бомбардировачи от Северния ледовит океан до Карибите и Мексиканския залив.

Изявлението на Шойгу идва на фона на предупрежденията на НАТО, че зачестяват полетите на руски изтребители и бомбардировачи над Черно, Балтийско и Северно море, както и над Атлантическия океан. Те отразяват твърдата позиция на Москва на фона напрежението със Запада заради Украйна.