Красен Кралев: Спортните федерации и клубове трябва да работят за здравето на нацията

Те ще бъдат финансирани според резултатите, които показват

Българският спорт има нужда от реформи. В някои сфери те ще бъдат и болезнени, но всяка една реформа трябва да започне отнякъде. Важното е да се върнем на правия път, така че федерациите и клубовете да изпълнят основното си предназначение, а то е да работят за здравето на нацията и като следствие от това да се изграждат елитни спортисти. Това заяви в интервю за в. „Стандарт“ министърът на спорта Красен Кралев.

Той допълни, че тези идеи не са плод на спонтанни хрумвания, а на дългогодишните му разговори със спортните ни легенди, ръководители на федерации, треньори и състезатели. Подкрепата, която получава от спортните федерации Красен Кралев коментира с думите: „Аз им благодаря. Чувствам се един от тях, защото произхождам от тези среди. Говоря на техния език. Познавам проблемите им и искрено се надявам тяхната подкрепа да продължи и да не ги разочаровам. Знам, че имат високи очаквания. Ще направя всичко възможно да ги оправдая“.
По повод идеята за промени в системата на финансиране на федерациите спортният министър заяви, че тази система ще бъде изградена съвметно и в партньорство  със спортните федерации и Българския Олимпийски комитет.  Ще водим по-широк кръг дискусии, за да се намери правилната формула. Ключовата дума тук е справедливост, посочи Красен Кралев.
Разработването на системата на финансиране на клубовете и федерациите за 2015 г.  е сред първите ни задачи. Това е най-важната година в един олимпийски цикъл. Централите трябва да бъдат спокойни и да знаят с какъв ресурс разполагат.

Нашето желание е общините да поемат основно ангажимента върху масовия спорт, но тези федерации, които осъзнават своята мисия, че отговарят не само за високото спортно майсторство, но и за възпитанието на децата, ще получат и по-добро финансиране. Не е тайна за никого, че има клубове, които имитират дейност. Те трябва да бъдат много внимателно анализирани и отсети, за да не пропиляват и малкото средства, които имаме. Всеки лев ни е скъп, поясни министърът на спорта.

Когато нямаме пари, трябва да бъдем максимално прецизни и ефективни. Когато бюджетът не може да се увеличи, очевидно в условията на тази тежка криза трябва средствата да се изразходват правилно. Ако федерациите са успешни и показват резултати в елитния, детско-юношеския спорт и в цялостния им принос за подобряване здравето на нацията, ще получат и по-голямо финансиране. Тези, които имат символична дейност, ще получат и символично финансиране.

Попитан в какво състояние наследява Министерството на спорта, Кралев отговори, че са му необходими около две седмици, за да има пълна представа. „На няколко пъти изразих възхищението си от работата на министър Евгения Раданова, която направи доста неща за кратко време. Бих посочил само два акцента - ограничи хаотичното кандидатстване за домакинства и успя да спре един конфликтен проект с ремонта на Зимния дворец в София. Не съм човекът, който ще дава оценка на правителството на Орешарски. Оценката са я дали избирателите и ще я дадете вие журналистите“, заяви още спортният министър.
Той подчерта, че днес родителите и образователната система подценяват спорта. Надявам се, че с образователното министерство да възстановим диалога, който според мен е бил загубен през годините. Единствено спортът може да изтръгне децата ни от наркотиците и да реши проблема с обездвижването и затлъстяването. Битката там е много сериозна и засега обществото ни я губи. Нашата роля е тази. Ако ние спечелим тази битка, шампионите сами ще дойдат, заяви Красен Кралев.