Унгария би подкрепила ЕС за санкции срещу Русия

Иска гаранции за енергийните си доставки

Малко вероятно е външните министри на Европейския Съюз да разширят санкциите срещу Русия заради намесата й в дестабилизирането на Украйна, прогнозираха пред "Ройтерс" европейски дипломати в навечерието на предстоящата в понеделник министерска среща.

По предварителна информация, основна тема на разговорите ще е Украйна, която съобщи, че предислоцира войски в източната си част, защото се бои, че сепаратистите ще започнат ново военно настъпление.

Командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че алиансът е видял как през последните дни в Украйна са навлезли руски войски и танкове, с което потвърди съобщенията на международните наблюдатели.

Подкрепа за решението на съюзниците си в ЕС за санкции срещу Русия изрази Унгария, но не скри опасенията си, че ще се нуждае от помощ за гарантиране на енергийните си доставки, които може да бъдат засегнати, информира БНР. Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в Берлин, че страната му иска "балансирани и прагматични" отношения с Москва, като същевременно подкрепя суверенитета на Украйна.