Удължиха срока за разследване около смъртта на баретата в Лясковец

Животът

13-11-2014, 00:33

Снимка:

Пресцентър МВР, архив

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Случаят е на специално наблюдение от прокуратурата, може да влезе в доклада на Брюксел за България

Делото за убийството на баретата Емил Шарков в Лясковец е продължено, като новият срок за приключването му е до края на декември. Това личи от изнесени данни на прокуратурата. Припомняме, че командосът загина при провалена показна акция на спец отряда това лято, когато въоръжени барети нахлуха в дома на неуравновесения Петко Петков от Лясковец.

Този трагичен случай е сред общо 436 досъдебни разследвания, които държавното обвинение е включило в своя специален списък за наблюдение. 

Случаите са на специален отчет, тъй като ги следели от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Друга причина е и завишеният обществен интерес. Списъкът с важни дела ще бъде предоставен на европейските експерти, които се очаквало да посетят София в следващия седмици. У нас делегацията ще събира информация за поредния доклад на Брюксел за България, който ще излезе в началото на 2015 г. По темата вестник „Сега“ коментира, че ако се съди по списъка, съдебната власт няма как да се похвали с особени успехи.

Във въпросния списък са добре известните дела за неразкрити поръчкови убийства от последните 15 години, процесите срещу хора от властта, разследвания за злоупотреби с еврофондове, пране на пари, организирана престъпност. Има и куриозни казуси - като например това за опита за контрабандата на двойка ястребови орли, задържани през март 2010 г. във Видин.