Изследване: Всички общини са корумпирани

Увеличава се и пропастта между Северна и Южна България

Влошават се средните оценки за работата на местната администрация и възприятията за корупция.

Това показват анкети и срещи с бизнеса и хората на регионално ниво, които влизат в изследване на Института за пазарна икономика, предаде "24 Часа".

Оценките на предприемачите за качеството на електронните услуги от общините също се влошават спямо миналата година. Обслужването на “едно гише” се развивало бавно.

Увеличава се и пропастта между Северна и Южна България, твърдят авторите на проучването.

Например средногодишният темп на нарастване на доходите за периода 2004-2013 г. в столицата е 12,79% при средно 8,50 на сто за страната. Най-бавно растат доходите в област Ловеч - с едва 2,90 процента на година.

Като слаба е оценена икономиката в Кюстендил, Шумен, Разград, Сливен, Силистра, Монтана и Видин. В сравнение с миналата година се увеличават областите, които попадат в тази най-неблагоприятна категория.

По отношение на данъците пък най-зле са столицата и Варна. Като слаба е оценена инфраструктурата в Пазарджик, Кърджали, Търговище, Ловеч и Монтана.

С най-замърсена околна среда са София, Перник, Варна и Стара Загора. Лошо е здравеопазването в Силистра, Разград и Шумен, а с най-слабо образование е Сливен.

Демографската картина е със силно влошени показатели в Ловеч, Кюстендил, Монтана и Видин, а най-зле е социалната среда във Видин и Сливен.