Пиер Карден открива музей в сърцето на Париж

Световният доайен на модата продължава макар и рядко да прави ревюта

Пиер Карден открива обновения си музей в Париж, информира Франс прес, цитиран от БТА. Предишното седалище на музея, който дизайнерът основа през 2006 г., беше в предградието „Сент Уан”, в северната периферия на френската столица, предаде БТА.

Повече от 200 негови творения - дрехи, мебели, шапки, обувки и бижута, вече са подредени в новата сграда на музея, който се помещава в бивша фабрика за вратовръзки в „Маре”, в сърцето на френската столица.

„В предградието не идваха много хора”, обяснява 92-годишният дизайнер, който сега се надява на повече публика.

Футуризъм, примесен с ретро, цари и в пространството от близо 1000 кв.м. с мокет и вити стълби, в което моделите са подредени в хронологичен ред.

С този музей Пиер Карден иска да представи на света „наследството на един дизайнер, започнал от нулата”.

„Имах шанса да осъществя всичко, за което съм мечтал, без да се налага да бъда банкер или влиятелна личност, от 20-годишен аз съм свободен човек”, заявява емигрантът от Италия.

Визионерът и меценат Пиер Карден днес е начело на световна империя, започваща от модата и стигаща до ресторантите („Максим'с”), преминавайки през парфюмите и хотелиерството.

Дизайнерът е собственик и на замъка на маркиз дьо Сад в Лакост, Южна Франция, както и на двореца Брагадин във Венеция, в който е живял Казанова.

Световният доайен на модата продължава макар и рядко да прави ревюта.

„Младите правят модата, не старците. Макар да съм от старците, аз съм останал млад”, твърди Карден.