Мариано Рахой: Каталунският референдум е провал

Над 80% от каталунците се обявиха за отделяне от Испания

Испанският премиер Мариано Рахой определи като "провал" състоялия се в неделя символичен референдум за независимост на Каталуния, съобщава „Асошиейтед прес".

По думите му гласуването е било не само незаконно, а и в него са участвали едва една трета от имащите право на глас в областта въпреки месеците кампания на активистите за независимост.

Рахой подчерта, че е изключено да се състои законен, т.е. разрешен от централното правителство, референдум в областта.

Припомняме, по данни на каталунското правителство в допитването са участвали 2,3 млн. души, като над 80% от тях са се обявили за отделяне от Испания. Право на глас имаха около 6,3 млн. души.

Премиерът на регионалното правителство Артуро Мас, който твърди, че вотът в неделя е успешен, призова вчера Рахой на преговори за насрочване на официален референдум за независимост на Каталуния.

"Мас прекрасно знае, че парламентът на Каталуния има пълното право да инициира съответна промяна в конституцията и това е единственият законен път за отделянето на Каталуния от Испания", заяви Рахой.

Испанският премиер допълни, че лично той е против конституционна реформа, която би нанесла вреда на суверенитета на Испания.