Ненчев: България ще продължи да бъде предвидим член на Атлантическия пакт

Министърът на отбраната се срещна с шефа на НАТО

Министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с Върховния командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Филип Брийдлав, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Генерал Брийдлав, който е на двудневно официално посещение в България, беше посрещнат с пълен военен церемониал по-рано днес и поднесе венец пред Паметника на незнайния войн. 

„Искам да Ви уверя, че България ще продължи да бъде предвидим член на Атлантическия пакт и да се стреми към модернизиране на въоръжените ни сили в кратки срокове, за да бъдем адекватни на нашите партньори“, каза министър Николай Ненчев по време на срещата. 

В рамките на разговорите беше обсъдено повишаването на съюзните способности чрез осъществяване на съвместна подготовка на войските. Засегнато беше също бъдещото развитие на планираните по линия на НАТО проекти, както и усилията, които ще бъдат положени за достигане на необходимите размери на бюджета за отбрана.

Генерал Брийдлав изказа благодарност на българските военнослужещи за отличната им служба в операциите на НАТО. Върховният командващ на Съюзното командване по операциите изрази надежда, че българските Въоръжени сили ще продължат да работят така добре и в бъдеще, като посочи, че за целта е необходимо страната ни да развива военните си способности и да се движи в крак със съюзниците ни в Алианса.

Генерал Брийдлав заяви подкрепа за постигането на заложените в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“ цели, насочени към модернизацията и развитието на Българската армия. „По време на срещата ни с началника на отбраната по-рано днес проведохме ползотворни дискусии за бъдещите стъпки, които трябва да се предприемат и за необходимата ви подкрепа, за да можете да се развивате в крак с Алианса“, каза още той.

В разговора между Върховния командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов бяха обсъдени новите предизвикателства пред средата на сигурност в контекста на съвместно изпълнение на задачи. Бяха засегнати и въпроси за евентуално разширяване на съвместното изпълнение на задачи по Air Policing със съюзници от НАТО, както и мисията на Алианса за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“.