ЕК прие механизъм за разсрочване на допълнителните плащания

Това засяга и България, която по последни изчисления има да довнася 6,2 млн. евро

Европейската комисия прие механизъм за разсрочване на допълнителните плащания, които девет страни - членки трябва да направят в евробюджета за тази година, предаде БНР.

Размерът им е значителен за някои от тях. Великобритания трябва да доплаща най-много – 2,1 млрд. евро, което предизвика сериозно напрежение между Лондон и Брюксел. 

Днешното предложение на Комисията дава повече време, повече гъвкавост и възможност за изплащане на дължимите суми на части. Това засяга и България, която по последни изчисления има да довнася 6,2 млн. евро. 

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета Кристалина Георгиева подчерта, че става дума за ежегодна процедура за преразпределяне на приноса на отделните страни и отхвърли спекулациите, че Брюксел иска повече пари за себе си: "Те са за нашите граждани, за бизнеса, за фермерите, за инфраструктура и социални програми и за една по-силна Европа на световната сцена. Ще продължа да повтарям – 94 процента от бюджета не е за Брюксел, а отива при европейските граждани".

Предложението на Комисията трябва да бъде одобрено и от страните - членки.