Калин Сърменов: Вежди Рашидов показа, че може да се мисли и работи съвременно

За първи път европейски пари бяха вложени в обгрижване на културните институции

В последните 25 години Вежди Рашидов е единственият министър, който направи нещо за българската култура. Той и неговата администрация показаха, че има начин да се работи и да се мисли съвременно. Това каза пред Bulgariautre.bg актьорът Калин Сърменов, който е сред подписалите се в откритото писмо в подкрепа на избора на Вежди Рашидов за министър на културата.
Вежди Рашидов и неговата администрация направиха театралната реформа. Нещо, което никой не смееше да направи години наред. Тази театрална реформа тръгна, след това беше спъната от следващия министър. Надявам се сега тази реформа да продължи. Единственото време, в което се намериха толкова много пари за българското кино, е когато Рашидов беше министър. Ако оставим това настрани и кажем не, не се е случило, това е меко казано нечестно. Давам си сметка, че Вежди Рашидов не е идеален, но като генерална позиция и стратегия за развитие на българската култура, това е единствената администрация, която мислеше логично.
Реформите, които се направиха в начина на обгрижване на сградите. За първи път влязоха европейски пари. Например в Сатиричния театър се смениха всички кабели. Това струва около един милион лева. Пари, които никога не бихме могли да ги намерим. Тази администрация направи така, че средствата да започнат да се насочват към театралните и културните пространства, подчерта Сърменов.
Всичко това, което казвам е повече от ясно. Всички трябва да го знаят, включително и тези, които застават срещу Рашидов.
Аз не мога да разбера, ние в нашето общество продължаваме да слагаме себе си пред проблема. Когато сложим проблема отпред, ще разберем, че всъщност сме доста незначителни и нашите дребни напъни да се доказваме, са извън логиката за развитие на културата и на България, заяви актьорът.
Моето уважение и моят респект към Вежди Рашидов дойдоха по време на битка с него.  
Нашите взаимоотношения не започнахме гладко. Ние бяхме в изключително тежки взаимоотношения доста дълго време. Темата беше финансирането на българското кино, конкретно управлението на парите и театралната реформа. В тази битка, в работата, която имахме, тези хора  спечелиха уважението ми. Аз видях, че те са готови да преглътнат своето его, своето аз в името на логиката. Това са единствените хора, които си признаха грешките.
Попитан какви надежди залага на Вежди Рашидов като министър втори мандат, Калин Сърменов отговори: „Надявам се да се продължи това, което беше започнато. Ние не можем все да възлагаме надежди за нещо ново. В България винаги зпочваме наново. Не, нещата трябва да се продължат. Те са тръгнали в една вярна посока, надявам се, че ще продължат напред“.