167 хиляди българи и румънци работят в Англия

Предупрежденията за голяма миграция били неоснователни

Те показват, че 167 000 души от двете източноевропейски страни работят на Острова към края на септември, което е повишение с 30 000 души спрямо предишното тримесечие. Но данните показват първо намаляване от над една година насам на работници от страните членки на ЕС като цяло.

В края на септември във Великобритания са работели 1 700 000 граждани на ЕС спрямо 1 732 000 в края на предишното тримесечие. Спрямо предишната година е регистрирано стабилно повишаване на броя на работниците от ЕС, тъй като все повече хора бягат от икономическите проблеми в страни като Испания, Италия и Гърция.

Броят на работниците от осемте бивши комунистически страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., включително Полша, леко е намалял от 859 000 на 839 000 души между края на юни и края на септември.

Граждани на България и Румъния можеха да работят във Великобритания само при определени обстоятелства до края на миналата година, но ограниченията бяха отменени на 1 януари.
Данните за първите три месеца на годината показаха лек спад от 144 000 на 140 000 души, което накара някои анализатори да заявят, че предупрежденията за голяма миграция са били неоснователни, въпреки че тези данни бяха ревизирани.

Новите данни показват трайно повишаване, въпреки че ще бъде трудно да се очертае категорична тенденция, докато не се появят повече данни в идните месеци. През февруари доклад на Оксфордския университет установи, че близо 60% от българските и румънските имигранти, живеещи във Великобритания миналата година, са се определили като самонаети лица, което им позволява пълен достъп до социални помощи.

Анализът показа, че 59.1% от работниците заявили, че са на свободна практика спрямо едва 14% от британците.