Главният прокурор поиска имунитетите на депутати от родния и европейския парламент

Снемането на имунитетите се иска заради наказателни производства срещу лицата

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска днес от Народното събрание да снеме имунитетите на 5 –ма народни представители – Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров, както и на представителя на Европейския парламент Сергей Станишев. Основанията за исканията са наличните данни за водени наказателни производства срещу лица с имунитет, съобщиха от прокуратурата.

Имунитетът на Цветан Цветанов е поискан за това, че срещу него се водят 3 наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи (чл. 202, ал. 2 от НК - присвояване; чл. 285 във връзка с чл. 387, ал. 2 от НК – длъжностно престъпление, и чл. 288, предл. 2 от НК – лично укривателство).
Имунитетът на Волен Сидеров е поискан на основание внесен обвинителен акт за хулигански действия (чл. 131, ал. 2 от НК – причиняване на телесна повреда на длъжностно лице).

Имунитетът на Георги Свиленски е поискан за това, че същият е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети (чл. 219, ал. 4 от НК – умишлена безстопанственост).

Имунитетът на Илия Илиев е поискан за това, че срещу него се води досъдебно производство за данъчни престъпления (чл. 255, ал. 3 от НК – укриване на данъци).

Имунитетът на Димитър Димитров е поискан за това, че същият е обвиняем за това, че противозаконно повреждане на ипотекирано имущество (чл. 216, ал. 1 от НК – унищожаване и повреждане на чужди вещи).

Срещу Сергей Станишев се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация. По този повод главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета на народния представител.