Десислава Танева: Уведомена съм за протестите на фермерите

Надявам се с диалог да стигнем до решения, които да помогнат на сектора, който е в тежко състояние

Уведомена съм за протеста на фермери, който се очаква в Ямбол, има представители на Министерството на земеделието и храните, които ще проведат разгори там. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде „Фокус”.

Животновъдството преживява най-тежките си години, тази сигурно е най-тежката. Причините за това са много, включително и външните фактори- последиците от ембаргото, коментира Танева.
Относно протеста на фермери от Ямболска област, министър Танева посочи: „Уведомена съм за протеста, който се очаква в Ямбол, има представители на МЗХ, които ще проведат разгори там. Това, което направихме, е с актуализацията на бюджета да се осигурят първо плащанията на животновъдите, предвид тежкото състояние, в което се намират, както и обезщетенията за „син език”.

„Знаете, че сме избрани, като ръководство от няколко дни, познаваме се с бранша”, допълни министър Танева. Тя обясни, че се надява с диалог да стигнат до решения, които да са възможни в рамките на законодателството и на бюджета, за да се облекчи състоянието, в което е секторът. „Чакаме актуализацията на бюджета, както за националните доплащания на животновъдите, обезщетенията, така и за плащането на ваксината за „син език”, посочи още тя. Относно обезщетенията, които очакват животновъдите и земеделците министър, Танева обясни, че те ще са такива каквито са заявени.