Във всички области у нас – пенсионерите повече от децата

ИПИ: Изводът е, че регионите ни са закъсали

Продължават негативните демографски и социални тенденции на регионално ниво у нас. Това показва третото поред изследване на Института за пазарна икономика, предаде „24 часа”.

През 2013 г. вече не е останала нито една област, в която децата под 15 г. да са повече от пенсионерите над 65-годишна възраст. В почти всички населени места населението намалява. Това изкривява и данните за трудовата статистика. Някъде се отчита намаляване на безработицата, но не е резултат от увеличаване на работните места, а заради по-малкото жители.

През последните години и в образованието и здравеопазването протичат по-скоро негативни тенденции, обясни Десислава Николова, координатор на изследването. През 2013 г. здравноосигурените лица намаляват от 87,3 на 86,1 на сто, а коефициентът на записване на децата в 5-8-и клас спада от 81 на 79,7 процента. Заетостта на населението над 15 г. пък остава под 40% в 7 области - Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра и Търговище.

На фона на завършването на магистрала „Тракия” са притеснителни и данните за спадащ дял на пътната настилка в добро състояние, каза Николова. Възприятията на хората за корупция пък се увеличават. Наблюдават се и сериозни дисбаланси в усвояването на европари от общините. В над 50 средствата от ЕС са под 100 лв. на човек, като сред тях се нареждат и областни центрове като Пловдив и Кюстендил. Шампион по усвояване на европари на човек е Габрово.

Въпреки това и те не могат да задържат младите си хора, които предпочитат да се преместят, и областта се обезлюдява. С натрупване пък инвестициите продължават да са най-много в столицата, но през последните 3 г. има спад в нивото им.

Изводът е, че регионите ни са закъсали, каза старши икономистът в ИПИ Петър Ганев.