Плевнелиев: Трудно можем да посочим дата за присъединяването на България към Шенген

Приемането ни в еврозоната зависи и от новия кабинет

Трудно можем да посочим дата за присъединяването на България към Шенген. Това отговори президентът Росен Плевнелиев, на въпрос кога има реална възможност България да се присъедини към Шенген, предаде Агенция „Фокус”.

По думите на Плевнелиев, това би трябвало да стане скоро, като уточни, че зависи от нас и от постигането на политически консенсус на европейската сцена. Държавният глава допълни, че действията на новоизбраното правителство също имат роля по този въпрос.

„Аз съм оптимист, че все повече и повече в европейските столици ще надделее ясното разбиране, каквото отдавна сме видели и получили от нашите унгарски приятели. Те казват категорично, това което и Европейската комисия – Българи е технически готова. Справяме се по най-високите стандарти за пазене на външни граници доста по-добре от други държави на ЕС и на шенгенското пространство”, посочи Плевнелиев.

Той допълни, че Унгария застава обективно на наша страна и казва, че Шенген е ясен механизъм, базиран на ясни правила, които България изпълнява, заради което тя трябва да се присъедини към шенгенското пространство.

„Надяваме се и в други държави да получим същото разбиране, същото ясно и категорично отношение към правилата в Европа, такова какво демонстрират нашите унгарски приятели”, каза още Росен Плевнелиев.