БНБ отрече да има ясна оферта за ТБ „Виктория"

Kвесторите на банката продължават своята работа

В Българската народна банка не е постъпвала оферта с ясни финансови ангажименти за придобиване на търговска банка „Виктория", съобщиха от централната банка.

„Независимо от публичните анонси за деклариран интерес и изпратените писма за намерения, до днес в БНБ не е постъпвала оферта, съдържаща ясни финансови ангажименти и отговаряща на Закона за кредитните институции и на „Основните принципи на лицензионната политика на БНБ", се казва в съобщението.

„Кандидати за банков лиценз трябва да бъдат финансови институции с висок международен престиж, дългогодишен опит и значителен капиталов ресурс”, твърдят от централната банка и добавят, че са изключително строги изискванията към системите за управление и контрол на рисковете, вътрешните контролни механизми и надеждните системи за предотвратяване изпирането на пари или финансирането на тероризъм.

„При интерес от страна на представители от чуждестранна финансова система от изключително значение е критерият за висока репутация на кандидата, постигната на международните финансови пазари, както и надеждност и стабилност на финансовото му състояние", заявяват още от БНБ.

Междувременно квесторите на банка „Виктория" продължават своята работа в рамките на законовите изисквания и направените им предписания от БНБ.