Съдията по делото за КТБ си направи отвод

Калина Илиева се притесни от накърняване на безпристрастното разглеждане на делото

Калина Илиева, която в понеделник беше избрана на случаен принцип за съдия докладчик по дело за обявяване в несъстоятелност на КТБ, си е направила отвод във вторник, съобщиха от Софийски градски съд.

Като мотив е посочено, че съобщението за избирането й е било „съпроводено с подчертаване на факта в някои медии, че тя е командирована от СРС, поради което би могло да се накърни безпристрастното разглеждане на делото”.

Вчера в някои медии беше припомнено, че Илиева е била преместена в Софийски градски съд от Софийския районен съд миналото лято. Ден преди избирането й журналисти поискаха писмено от председателя на СГС Владимира Янева процедурата по случаен избор на съдията по делото за несъстоятелността на КТБ да бъде проведена публично в присъствието на медиите. Това обаче не се случи.

След отвода на Илиева делото е било разпределено на съдия Иво Дачев, отново чрез системата за случаен избор, посочват от СГС.

Извършена е била и вътрешна проверка защо номерът на делото не присъства в системата на Висшия съдебен съвет, която показа, че е възникнал технически проблем с интернет връзката. Номерът на делото е генериран, но заради срив в системата не е получен. Проблемът е отстранен в ранния следобед днес и номерът на делото вече присъства в системата, съобщиха още от съда.

Градските магистрати припомнят още че, синдиците в КТБ трябва да бъдат назначени от Фонда за гарантиране на влоговете, а не от съдията по делото.