Танева: Бюджетът на Програмата за развитие на селските райони е над 2 млрд. евро

ПРСР е основен инструмент за инвестиции и винаги предизвиква огромен интерес

По Програмата за развитие на селските райони бюджетът е 2 млрд. 338 млн. евро. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Перспективи за растеж на българските общини”, предаде „Фокус”.

„По отношение на възможностите, които ще имат общините по ПРСР 2014 – 2020, по принцип за този период европейските земеделски фондове в сектора могат да влязат 15 млрд. лева по директни плащания по програмата. Програмата както знаете е основен инструмент за инвестиции на селските общини и винаги предизвиква огромен интерес”, разясни Танева.

„В момента по организация на служебното правителство в Министерството на земеделието и храните, чрез видеоконферента връзка, два пъти седмично се отстраняват бележките по ПРСР. Нашите оптимистични очаквания по екшън плана, който е изготвен за уточняване на тези бележки, актуализация и подобряване на програмата е до края на ноември”, обясни тя.

Земеделският министър допълни, че при добра организация в началото на следващата година би трябвало да имаме одобрена ПРСР. Тя обясни, че по наредбите вече се работи, като част от тях са качени на сайта на Министерството на земеделието и храните. По думите й, от старата ПРСР изплатените средства са на 67%.