Кардиолози искат детски Център за вродени малформации

Всяка година у нас се раждат 500 деца с болни сърца

500 деца годишно у нас се раждат с болни сърца и повечето се нуждаят от операция като новородени. Заради недофинансираните пътеки водещите детски кардиолози от Националната кардиологична болница настояват Здравната каса и министерството да осигурят целево финансиране на лечението на малките пациенти.

Едно от предложенията е създаване на Център за вродени малформации, в който да работят и детските кардиолози, каза пред БНР доктор Стоян Лазаров – началник на „Детска кардиология" в Националната кардиологична болница.

„Това е една набираща скорост практика в света. Ще могат да се обгрижват тези пациенти от хората, които ги познават. В един такъв център ще има педиатри, ще има гинеколози, геронтолози, психолози. Комплексен проблем може да бъде обхванат от различни специалности. Това е много важно”, увери Лазаров.

„От четирите клинични пътеки за кардиохирургия само една е добре финансирана. Затова детските кардиолози искат отделянето на клиничната пътека за деца от тази за възрастни”, допълни Лазаров.

„Нашите пациенти след операция, особено тежките случаи, по няколко дена стоят в реанимация с отворен гръден кош. Всичко това струва 1 500 лева на ден. В крайна сметка, ако Здравната каса е определила заплащане 25 000 коронарни стенда и те струват 50 милиона на Касата, ние искаме 13 изкуствени съда, 30, които струват 50 000 лева. Това е 0,1%”, разясни кардиологът.

От Здравната каса пък обясниха, че от 2015-а година са договорени две нови пътеки за детска кардиохирургия.